Malzemeler
250 gr küçük boy bamya 150 gr kuzu kuşbaşı 3 adet orta boy olgun domates 13-15 adet küçük diş sarımsak ½ çay bardağı zeytinyağı ½ çay bardağı limon suyu 1 küçük adet soğan 3 çay bardağı su 2 çorba kaşığı zeytinyağı Tuz
Hazırlanışı
Önce etimizi 3 çay bardağı su, 1 küçük boy tüm kuru soğan, yarım çay bardağı zeytinyağı ile pişmeye yakın ayarda pişirelim(15-20 dk).
Bamyaları kuru halde iken, sakal denilen sap kısmına yakın kalın tüyleri temizleyelim, yıkayıp temiz bir mutfak bezi üzerinde yayarak kurutalım(sapları daha kolay temizlersiniz).
Bamyalar kururken, 3 adet domatesi iri küp doğrayalım, sarımsakları temizleyip küçükse tüm, büyükse 2′ye veya 3′e boyuna küçültelim.Kuruyan bamyaları konik şekilde sap kalacak şekilde bamyayı döndürerek bıçak yardımyla temizleyelim(biraz uğraştıran aşama, ancak küt kestiğiniz takdirde sümüklenmeyi ne kadar limon da ekleseniz engelleyemezsiniz, ayrıca sap kısmında kalan konik etli kısmı çok lezzetlidir).
Sapları temizlenmiş bamyalar, sarımsak, küp domates, limon suyu ve tuz ile derince bir kapta harmanlayalım (bu aşamayı bir gün önceden hazırlayıp buzdolabında bekletebilirsiniz).
Tüm soğanı etinizden ayırın, etinizi pişirdiğiniz yağlı su ve etlerinize; limon, sarımsak, domatesle harmanlanmış bamyalarınızı pişirme tencerenizde ekleyin. Tüm karışıma orta boy tencere için malzeme seviyesinin altında ılık su ekleyin.Yemeğinizi ateşten almaya yakın 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin. Kısık ateşte 20-25 dk kadar etleriniz ve bamyanız tam pişinceye kadar pişirin.
Not:Bu tarif evimizin geleneksel pişirme yöntemi, nohut eklenmiyor…. Servis önerisi,pirinç pilavı ve cacık. Sağlık açısından, bamyanın içindeki daha ayıklarken hissettiğimiz sümüksü madde insan vücudundaki kemiğin içindeki iliğin yenilenmesinde yardımcı olan maddelerden biri… Limon suyu, yemeğinizin sümüklenmesini ve ayıklama aşaması bu maddenin sebze içine hapsedilmesini sağlar. Yemeğinizi pişme esnasında çok sık karıştırmayın, zira bamya çok nazik bir sebzedir. Bu tarifi, tavuk etiyle de deneyebilirsiniz.